Memòria Esquerra.cat · Logo
 
 
Biografia
Inicial
Biografia
Amadeu Colldeforns i Margalló
Gràcia, 28 de gener de 1892
Barcelona, 19 de juliol de 1936

Consignatari de vaixells i polític

Nascut a Barcelona, fill de Josep Colldeforns i Llobet (un cognom que apareix també amb la grafia Llovet) i de Filomena Margalló i Tort, professionalment va ser consignatari de vaixells i arribà a ser cònsol de Letònia a Barcelona. El 1922 es casà amb la seva cosina Aurora Colldeforns i Soler (un cognom que apareix també com a Solé), nascuda a Buenos Aires. La parella no tingué fills.

En l'àmbit polític, el seu primer i pràcticament únic càrrec de relleu va ser el de diputat al Parlament de Catalunya, que aconseguí a les eleccions de 1932 com a candidat d'Esquerra Republicana de Catalunya per Barcelona ciutat. Com a diputat, va formar part des d'un primer moment (gener de 1933) de les Comissions permanents de Presidència, de Treball i Assistència Social i de Peticions, a les quals afegí el febrer de l'any següent la d'Economia.

El 19 de juliol de 1936, ell i el seu pare —també militant d'Esquerra— moriren en els primers combats entre les forces lleials a la Generalitat i a la República i els militars colpistes, en ser ferits de mort per trets procedents de la caserna de les Drassanes. El Parlament de Catalunya li va retre un homenatge oficial en la seva sessió de l'1 d'octubre de 1936. Dos anys més tard, el Parlament aprovà en el darrer moment de la seva actuació efectiva una llei de pensió a la seva vídua.Autoria: JPM


Descarregar biografia en PDF


        © Fundació Josep Irla, 2018 · Avís legal