Memòria Esquerra.cat · Logo
 
 
Biografia
Obra pròpia
Bibliografia
Inicial
Biografia
Domènec Palet i Barba
Terrassa, 10 de juny de 1872
Barcelona, 5 de gener de 1953

Advocat, industrial, polític i geòleg

Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona el 1896. Uns anys abans, el 1892, havia publicat alguns articles a la Revista Tarrasense sobre els conreus agraris de la comarca. El 1911 fou un dels fundadors del Centre Excursionista de Terrassa i, anys a venir, el 1934, presidirà la Secció de Ciències Naturals d'aquesta entitat.

Casat amb Irene Martí, van tenir tres fills: Miquel, Rosa i Joan.

Va ser un dels principals promotors del republicanisme a Terrassa, on hi fundà la Fraternitat Republicana. Fou escollit diputat republicà per aquest districte en les eleccions d'abril de 1923. I serà escollit diputat a les Corts Espanyoles el 1931, 1933 i 1936. Va ser un dels cinc únics diputats de Catalunya que repetirien escó en les tres legislatures republicanes. En les tres ocasions ho faria sota les sigles d'Esquerra Republicana de Catalunya -on havia ingressat el 1931- i per Barcelona-circumscripció. Restà integrat en la minoria d'Esquerra dins de la catalana en les Constituents, en la d'Esquerra el 1933 i, fruit dels pactes amb el PNV, també seria membre de la minoria nacionalista basca el 1936 —fou cedit per part d'Esquerra per facilitar la constitució d'un grup parlamentari basc—.

Al marge d'aquesta circumstància, seria un dels diputats més fidels en l'assistència a les sessions de les Corts. Pel que fa a la seva participació en les Comissions Parlamentàries, durant les primeres Corts (1931-1933) seria membre titular de les d'Indústria i Marina; en la segona legislatura titular d'Actes (1933-1935) i de Comunicacions (1935-1936); en la tercera titular d'Obres Públiques (març-juliol de 1936) i, ja en plena Guerra Civil, titular d'Actes i Comunicacions i suplent de Defensa Nacional, Treball i Agricultura (1937-1938).

La seva participació en les discussions a Corts, escasses i discretes, seguiren la política de la minoria d'Esquerra. Així, a les Corts Constituents participà en la discussió sobre la Llei de Divorci, demanant que a Catalunya es regís per la separació de béns del Dret Civil Català (intervenció del 19 de febrer de 1932). Votà favorablement la Constitució republicana, la Reforma Agrària, l'Estatut de Catalunya i la Llei de Congregacions Religioses. També signaria diverses proposicions per a limitar els sous que s'havien de derivar de la Llei d'Havers del Clergat.

Després dels Fets d'Octubre de 1934, formà part del grup de diputats d'Esquerra que signaren el manifest del 27 de novembre reintegrant-se a les Corts, tot i l'oposició de la direcció del partit.

Pioner en la investigació petrolífera i geològica a Catalunya, després de la Guerra Civil fou fundador, el 1947, de Petróleos Españoles S.A., companyia iniciadora de les prospeccions de petroli a Catalunya; el 1952 es va fer a la Bisbal el primer sondeig a la recerca de petroli.Autoria: SIB


Descarregar biografia en PDF


        © Fundació Josep Irla, 2018 · Avís legal