Memòria Esquerra.cat · Logo
 
 
Biografia
Inicial
Biografia
Joan Baptista Soler i Bru
Sabadell, 29 d'octubre de 1888
Barcelona, 2 de gener de 1954

Polític i mutualista

Molt actiu durant la Dictadura de Primo de Rivera, va militar a Estat Català i tingué una actuació destacada en el Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria i en el camp esportiu, esdevenint diverses vegades membre de la directiva del Futbol Club Barcelona, des d'on intentà catalanitzar l'esport.

Després de la Conferència d'Esquerres de 1931 ingressà a Esquerra Republicana de Catalunya. El 1932 fou escollit diputat al Parlament per Esquerra, on va formar part del Consell d'Economia.

La seva activitat més important fou en el camp del mutualisme: va ser fundador i secretari de la Mútua del Comerç i de la Indústria i impulsor de la Llei de Mutualitats (1934).

En acabar la Guerra Civil es va exiliar a França i després a Cuba, establint-se a l'Havana. Restà molt vinculat al Centre Català, integrant-se a la seva directiva i participant com a orador en diversos actes públics. Formà part de la Comissió Organitzadora dels Jocs Florals de la Llengua Catalana a l'exili celebrats a l'Havana el 1944. Col·laborà a les revistes La Nova Catalunya, Ideales i Renovación.

El desembre de 1946 va tornar a Barcelona.Autoria: JVS


Descarregar biografia en PDF


        © Fundació Josep Irla, 2018 · Avís legal