Llista alfabètica
Llista alfabètica

Margarida Fort i Mollar

Oviedo, 23 de juliol de 1915
Barcelona, 23 de maig de 2000

Fotografia de Margarida Fort i Mollar

Va néixer a Oviedo, a causa de la feina del seu pare, que era ferroviari, però al cap de set setmanes ja va tornar a Barcelona. El seu oncle patern, Domingo Fort i Fargas, republicà i maçó, exercí una gran influència sobre ella.

El 1930 es féu membre de la Unió Excursionista de Catalunya, que liderava Josep Maria Batista i Roca. En aquesta època, a la creu de terme de la capella de la Salut (Sabadell) va fer la promesa de defensar Catalunya amb la seva vida. Va formar part, també, de l'organització Palestra. I el 1931 va entrar a formar part de les JEREC i d'Esquerra. A Esquerra portava el grup de noies del Casal de Gràcia de Barcelona.

Va treballar com a teixidora i va formar part del Consell d'Empresa. També va pertànyer al sindicat de la CNT i més tard a una fracció -de caràcter més catalanista- que es va fer de la UGT. Va cursar estudis d'infermeria.

Després de l'aixecament militar del 19 de juliol de 1936, va formar part de la Unió de Dones de Catalunya. El 8 d'abril de 1939 va ingressar a la presó de dones de Barcelona per rebel·lió militar, i va ser condemnada a dotze anys de reclusió, dels quals en va complir dos. La llibertat provisional i el desterrament els va passar a Burgos, on va tornar a ser detinguda. El 24 de febrer de 1943 va ingressar a la presó de dones de Madrid, on va ser jutjada pel Alto Tribunal de la Masonería y el Comunismo, i fou condemnada a cinc anys de presó. El febrer de 1947 va tornar a tenir llibertat condicional, i va retornar a Barcelona i al seu antic treball de teixidora.

El 1951, es va casar amb Francisco Martín Montaya, militant del PCE, i van tenir dos fills: la Mercè i en Xavier. Després va viure les primeres vagues del Primer de Maig i la dels tram-vies, i també va assistir a l'Assemblea de Catalunya.

Als anys setanta va ser presidenta de la Federació de Barcelona d'Esquerra.

El 1994 l'Ajuntament de districte d'Horta-Guinardó li va atorgar el Premi a la Col·laboració Social. Fins al seu traspàs va ser membre activa de l'Esplai de la Gent Gran del Carmel.

Autoria: Dolors Ivern i Salvà