Llista alfabètica
Llista alfabètica

Josep Navarro i Costabella

Barcelona, 25 de febrer de 1898
Mèxic DF, 10 de setembre de 1949

Fotografia de Josep Navarro i Costabella

Escriptor i periodista

Fill de Vicenç Navarro i de Maria Costabella.

Fou redactor en cap de La Veu de Catalunya, òrgan de la Lliga Regionalista on inicià la militància política, però amb l'adveniment de la República va ingressar a Esquerra.

Es casà amb Rosa Capdevila i Bertran.

Prolífic escriptor de novel·les d'un estil més aviat gris que reflectia un clima de dramatisme fatalista, potser d'arrel russa, i on els seus protagonistes eren dissortats o abúlics. Després d'unes primeres novel·les breus com He estat jo! (1924), Santificat sigui el fruit... (1925) o El passat, cendra (1926) publicà Samuel, història d'un bon dependent, lladre i màrtir (1927), La suprema voluntat (1928), La fadrina Berta (1929), El rellogat del tercer pis (1931), El bé i el mal (1933) sobre la primera vaga revolucionària de Barcelona, La burgeseta. Carme i Jacinta (1934) i Passa un infant (1934).

Posteriorment es decantà pel teatre a Samuel, drama en tres actes (1934), Els amors de Judit, comèdia en tres actes (1935), Víctor Daura, comèdia en tres actes (1935), Don Joan de Terrassa, farsa en quatre actes (1935), Immaculada, comèdia en tres actes (1936) Cèsar i Angèlica (1937), Marta, comèdia en tres actes (1938). I també conreà la biografia a Pau Casals (c.1933), Lluís Millet (c.1933) i l'assaig a La Universitat de Catalunya (1937).

També fou traductor al català d'importants obres de la literatura universal com ara Els tres mosqueters d'Alexandre Dumas, La Dama de les camèlies d'Alexandre Dumas fill, Eugénie Grandet, d'Honoré de Balzac, La novel·la d'un cavall de Lev Tolstoi o Petter Nord de Selma Lagerlöf.

Va dirigir la Federació Catalana de Societats de Teatre Amateur i fou cap de programes i presentador del servei informatiu "La Paraula" de Ràdio Barcelona.

Durant la Guerra Civil va esdevenir el principal dirigent de les JEREC, reorganitzades després de l'assassinat dels germans Badia i la marxa de Josep Dencàs.

El 1939, a la fi de la Guerra Civil, s'exilià a França amb la seva dona, instal·lant-se a Tolosa de Llenguadoc. El 8 de setembre de 1942 embarcaren a Marsella al Maréchal Lyautey rumb a Casablanca, fent escala a Orà. I des de Casablanca a bord del Nyassa arribaren a Veracruz el 16 d'octubre.

A Mèxic DF redactà guions per al cinema, n'adaptà i en revisà. El film Ángel o demonio estrenat el 1947 (Víctor Urruchúa) es basà en una novel·la seva que adaptà ell mateix. Treballà al Departament de Publicitat de la Warner Bros i a Filmex com a cap de publicistes.

El 1947 va rebre la nacionalitat mexicana.

El 1948 abandonà Esquerra, enfrontat amb l'estratègia del secretari general Josep Tarradellas, i s'acostà al PSUC com quedà reflectit al seu opuscle De cara Catalunya: resposta a Joan Comorera (1949), i al del líder del PSUC, El nostre problema no comença ni acaba en la persona de Franco. Carta oberta a J. Navarro i Costabella (1949).

Autoria: Josep Vall i Segura